Wat is segmentale therapie?
Al meer dan 5000 jaar wordt in China, Egypte en India Reflexologie, Cupping, Meridianen en Acupunctuur beoefend. Echter pas in het begin van de 20e eeuw werd door MacKenzie in de westerse wereld de relaties en interacties die plaatsvinden in de reflxzones van een lichaam, bewezen. Tegenwoordig wordt reflexologie in het westen segmentale innervatie genoemd.
Een bekend voorbeeld dat reflexologie en segmentale innervatie dezelfde basis hebben, is een aandoening van het hart. Iedere arts weet dat de linkerpupil en pijn aan linkerschouder en -onderarm te maken kan hebben met problemen met het hart. Het is absoluut geen toeval dat de hartmeridiaan uit de Chinese geneeskunde loopt naar het linkeroog met een zijtak naar linkerschouder en linker onderarm aan de pinkzijde.
Segmentale therapie is gebaseerd op het feit dat er een relatie en interactie bestaat tussen ingewanden, huid, spier- en skeletstelsel. Deze relatie is gebaseerd op de segmentale innervatie (= de invloed van zenuwen op organen). Dit betekent dat een zenuw een weefsel innerveert wanneer uiteinden van deze zenuw zich in dat weefsel bevinden en zenuwimpulsen van of naar het weefsel kunnen overbrengen.
Segmentale innervatie betekent dus dat vanuit één ruggenmergsegment via één wortel een bepaald deel van de huid, het skelet, de spieren en organen wordt geïnnerveerd. Alle lichaamsdelen die bij die ene ruggenmergwortel behoren, vormen tezamen het segment, ook wel reflexzone genoemd. Structuren binnen zo’n segment hebben via zenuwwegen onderling invloed op elkaar.
Doordat het lichaam is onderverdeeld in segmenten / reflexzones die in verbinding staan met de klieren, bloedvaten, zenuwen, spieren, organen en andere lichaamsdelen, betekent dit dat de uitgevoerde massage-prikkel een uitwerking heeft in het gebied, dat vanaf het embryo-fase een segmentale relatie heeft met het huid- en bindweefsel dat geprikkeld wordt bij een massage.
Bijvoorbeeld een functiestoornis ontstaat in een orgaan en deze stoornis bereikt via een zenuwprikkel het ruggenmergwortel. Dan kan deze stoornis zijn uitwerking hebben op alle lichaamsdelen binnen het betreffende segment.
Door tijdens een massage een (scherpe) prikkel te geven in het bindweefsel, bij klevingen, myofasciale triggerpoints of blokkades ontstaat er via het zenuwstelsel een reflectieve reactie binnen datzelfde segment. De doorbloeding wordt gestimuleerd en de verschillende structuren worden losgemaakt. Deze verandering kan weer tot het gevolg hebben dat de functiestoornissen van de onderliggende organen en orgaansystemen en de daarbij horende klachten verdwijnen.
Bron: Segmentale verschijnselen van Dr. Ben van Cranenburgh