Triggerpoint therapie

Artikel: “SPIEREN UIT DE KNOOP MASSEREN”   Klik hier om het artikel in De Gelderlander 15-8-2011

Triggerpoint therapie is een effectieve methode om de oorzaak in een verstoorde spierfunctie te behandelen. Daarnaast is een verstoring of een disfunctionele orgaan in de bijbehorende segment/reflexzone met deze therapie goed te behandelen.

Myofasciale triggerpoint (MTrP) is een plaatselijke kramp in een spier, die aanvoelt als een harde (pijnlijke) plek op een vaste plaats. Het houdt de spier gespannen, ook in rust. De effecten zijn o.a. pijn en problemen met bewegen (zoals stijfheid, krachtverlies). Daarnaast kan het door segmentale innervatie ook klachten veroorzaken in de huid, organen, bot en zenuwen. Denk daarbij aan misselijkheid, duizeligheid, braken, spasmen, brandend of opkomend maagzuur, oprispingen, boeren, slikklachten, ontstekingen, rugpijn en referred orgaanpijn.

Een voorbeeld is fibromassage. De pijn wordt veroorzaakt door fibromyalgie en komt van de spieren in het gehele lichaam. Deze tenderpoints (= zeer gevoelige triggerpoints) worden op een zachte manier behandeld. Hierdoor vermindert de pijn, verdwijnt de spanning in bindweefsel en herstelt de balans in het lichaam.

Kenmerkend voor een triggerpoint is dat het niet alleen pijn kan veroorzaken op de plek zelf, maar ook op andere plaatsen in het segment. Zo kan spanningshoofdpijn worden veroorzaakt door triggerpoints in de spieren in de hals. Of kan pijn in de onderrug voortkomen uit de billen, buikspieren en zelfs de kuiten. De oorzaak moet dus niet alleen worden gezocht op de plaats waar het pijn doet, maar ook in het segment.

Maar ook disfunctionele organen kunnen triggerpoints veroorzaken in de spieren (viscerale pijn). Zo kan een disfunctie van een lever, die rechts onder de ribben bevindt, pijn veroorzaken in de rechterschouder of het hart kan pijn uitstralen naar de linkerarm.

triggerpoint-2Klachten, veroorzaakt door een storing in het segment of triggerpoints, zijn vaak goed te behandelen. Triggerpoint therapie is erop gericht de triggerpoints te deactiveren zodat de spier tot rust kan komen, het segment wordt gestimuleerd en de klacht kan verminderen.

Hoe lang een behandelingstraject gaat duren is van meerdere factoren afhankelijk. Over het algemeen zijn recent ontstane triggerpoints gemakkelijker te deactiveren dan reeds lang bestaande. Bij de laatste zijn meerdere triggerpoints ontstaan, wat meer behandelingen kan vergen.

Afhankelijk van de blokkade kan triggerpoint therapie in combinatie met andere segmentale massagetechnieken gegeven worden. Hierdoor ontstaat een optimale behandeling voor bijvoorbeeld fibromyalgie, waarbij de tenderpoints (= zeer gevoelige triggerpoints) op een zachte manier behandeld worden.

triggerpoint logo

triggerpoint3

                                                              (klik op rechter  afbeelding voor uitleg triggerpoints)